Breu història sobre el pa de pessic de la Mona
UNA HISTÒRIA DE NÚRIA BÀGUENA PER A MERVIER CANAL
El pa de pessic, amb diferents farciments i acabats, és la base de la majoria de pastissos per festes i aniversaris. Ara per fer la Mona de Pasqua, simbolitza la fi de la Quaresma i que l’abstinència s’ha acabat. La tradició diu que és el padrí qui regala la mona al seu fillol el Diumenge o el Dilluns de Pasqua. Una tradició típica de Catalunya, de València, de Múrcia, de Galícia on fan el Rosco de Pasqua, de Jaén amb El Hornazo, d’Astúries on fan La Bolla i la llista és llarga, ja que per celebrar tendim a fer-ho amb un dolç o amb un pastís.
De pans de pessic esponjosos n’hi ha moltes varietats. Només amb tres o quatre ingredients; ous, sucre, mantega o oli, farina i a vegades afegint algun rajolí o ratlladura de cítrics en podem fer centenars de varietats.
La pastisseria és mil·lenària i de pans de pessic ja en feien a l’antiga Grècia i Roma. En el llibre Arte de repostería de Juan de la Mata del 1747, un best-seller de l’època que va tenir sis edicions només al segle XVIII i que conté 400 receptes, 28 són de pa de pessic. Hi trobem receptes escrites de pans de pessic de llimona, de taronja, de xocolata, d’avellanes, de festucs, típics de Saboya, fets a la manera de Portugal, de Mallorca o de Nàpols i molts d’ells encara es fan.
La Mona actual es pot fer de diverses maneres. Des de fa un segle, la tradició mana fer-ho amb una massa de brioix que es coneix amb el nom de Cristina, guarnida amb ous durs i sucre llustre com ho explica Joan Amades al Costumari català. Posar ous als pastissos o pans ho trobem a moltes cultures, com Las Boyozas o els Hornazos de tradició sefardita. A Vendée, França, per Pasqua fan un brioix trenat i aromatitzat amb flor de taronger i és típic també per celebrar les noces. Els jueus fan el pa trenat Halah i el mengen el sàbat, el dia de la setmana de descans. Un altre pa de pessic tradicional d’aquestes dates és el Colomba Pasquale típica del nord d’Itàlia i enfornada en un motlle amb forma de colom. A diferència del Panettone també italià i fet amb una massa de la família dels brioixos, no porta panses. I al Nord d’Alemanya fan el pa de Pasqua que acompanya els esmorzars, s’elabora amb una massa llevada, porta panses i trossets d’ametlla .
Des de fa un temps, el que entenem per la mona com a pastís, ha anat canviant i actualment molts pastissers fan servir una tortada d’ametlles com a base, substituint la Cristina de brioix. Un pa de pessic on part de la farina s’ha substituït per farina d’ametlla i que resulta molt més humit i gustós.
Aquí pots trobar tot el nostre assortit de Mones, Ous i Figuretes de Pasqua