Breu història de les neules
UNA HISTÒRIA DE NÚRIA BÀGUENA PER A MERVIER CANAL
Les neules són una de les llaminadures de les festes nadalenques, any rere any les esperem, ja ho feien en època medieval, sobretot pel dinar de Nadal, sempre acabava amb neules acompanyades de piment, un vi especiat i endolcit. El rei Jaume I va convidar 100 persones al dinar de Nadal del 1267, l’àpat va acabar amb neules. Se sap que en aquells temps 100 neules valien deus diners de plata. Les neules medievals eren rodones, planes i primes. En els nostres museus tenim molts neulers, l’estri per coure-les, són uns motlles de ferro que tenen forma d’unes grans tenalles acabades amb una placa, plana i rodona, normalment estan gravades a la cara interna amb dibuixos i textos, al coure les neules queden marcades amb el gravat. Al Museu d’Art de Girona hi ha un neuler amb aquesta inscripció gravada: QVI MOI : MANGARA : LA [BE-NEDICC]IO : DE DIEV : AVRA, qui em mengi, la benedicció de déu tindrà.
Les neules es feien posant sobre una de les plaques rodones del neuler, amb l’ajut de cullera o cullerot, pasta feta de farina i sucre, escampada uniformement i molt prima per tota la placa, es tancava posant l’altra placa del neuler a sobre i es feia coure sobre fogons tres peus de ferro o al foc del llard o un foc fet a terra, en pocs minuts es retirava i es podia retirar la neula, vigilant que no és trenques. Ramon Llull (1232-1316) al seu llibre Fèlix o Llibre de meravelles, escrit entre el 1287 i el 1289, descriu un mestre neuler que les feia tan primes i pesaven tan poc que si les tiraves per una finestra voleiaven, tot planejant molt lentament fins a arribar a terra. Els neulers estan documentats en els inventaris de reis, nobles i institucions religioses, per exemple a l’inventari dels béns de Ramon Berenguer III, redactat l’any 1134, hi ha un neuler.
Una de les tradicions antigues, era engalanar les esglésies amb files de neules enfilades amb un fil, amb el pas dels anys les neules es van substituir per papers rodons retallats fent dibuixos, aquesta tradició perdura a Mallorca. A la Festa del Pi de Centelles, festa recuperada i documentada del segle XVIII, posen un pi ben alt dins l’església i el decoren amb pomes i neules.
Les neules van agafar forma tubular actual sembla que a finals de XIX. Les neules és tradició sucar-les en vi ranci, mistela o malvasia i des del segle XX ho fem amb cava. Les neules ara també les mengem principalment per les festes de Nadal i Cap d’Any, hi ha de moltes més varietats i gustos, n’hi ha de folrades de xocolata, de farcides de torró Xixona, de massapà o altres delícies.
IMATGE: Neuler Il·lustració de Ricard Opisso pel setmanari L’Esquella de la Torratxa al 1926 l’original és al Museu Opisso de Barcelona.
Les nostres neules artesanes -> https://canal.es/botiga/nadal/neules/